Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1997: SpiceWorld

Spice Girls - SpiceWorldMegjelenés: 1997. November 1.
Felvételek: 1997
Műfaj: Pop, dance-pop

Hossz: 38:37
Kiadó: Virgin Records
Producerek: Absolute, Matt Rowe, Richard Stannard
Előző: Spice (1996)
Következő: Forever (2000)
Kislemez az albumról: Spice Up Your Life - Too Much - Stop - Viva Forever

Az angol Spice Girls lánycsoport második stúdióalbuma, amelyet a Virgin Records adott ki 1997. november 1-jén. Zenéje magában foglalja a tánc-pop zenét és a produkciót. Az album világszerte kereskedelmi sikert aratott, meghosszabbítva az akkori úgynevezett "Spicemania" -t. Első helyen debütált a brit albumlistán, az első héten 190 000 példányban értékesítették, és két hét alatt 1,4 millió példányt szállítottak. Az album 13 országban az első helyet is elérte, míg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Államokban az első három helyezett közé került. A Spiceworld világszerte több mint 14 millió példányt adott el, ezzel a világ egyik legkelendőbb albuma egy lánycsoport által.
Az album négy kislemezt szült, amelyek mindegyike kereskedelmi sikert aratott. A "Spice Up Your Life" vezető kislemeze nemzetközi sikert aratott, és a legtöbb országban az első öt helyen tetőzött. Ezt követték a "Too Much", a "Stop" és a "Viva Forever" kislemezek, amelyek mind kereskedelmi sikereket értek el a toplistákon. Az album népszerűsítése érdekében a Spice Girls elindult a Spiceworld Tour címet viselő első bemutató koncertkörútjára, amely 1998 februárja és szeptembere között összesen 97 dátumot ölelt fel Európára és Észak-Amerikára.

Háttér - Miután bemutatta Spice című debütáló albumát, és később minden idők egyik legkelendőbb albumává vált, a csoport bejelentette, hogy egy második stúdióalbumon dolgoznak. A Spiceworld felvétele és írása során a csoport forgatta a Spice World című zenés vígjáték filmet is, amelyben a Spice Girls szerepelt. Az album a film filmzenéjeként működött, az album dalainak többsége a filmben jelent meg, kivéve a "Move Over".
1997-ben a Spice Girls hatalmas médiafigyelmet kapott, amely néhány vitát is tartalmazott. A csoport először élőben lépett fel a brit királyi család számára. A kiállításon megszegték a királyi protokollt, amikor Mel B, majd Geri Halliwell csókokat ültetett Károly herceg arcára, és megcsípte az alját. A csoportot az Egyesült Államokban is bírálták, amiért kilenc hónappal a Spice debütáló albumának amerikai megjelenése után kiadta második Spiceworld albumát. További kritikát kaptak az aláírt szponzori megállapodások hatása és mennyisége miatt. 1997 novemberében döntöttek menedzserük, Simon Fuller menesztéséről is, amely az egész világon első hír volt.
1997 októberében a Spice Girls kétnapos koncertet tartott Isztambulban Girl Power! Isztambulban él, Pepsi támogatásával. A koncert során a csoport a Spiceworld három új dalát mutatta be: "Too Much", "Stop" és "Saturday Night Divas". A Spiceworld két promóciós kislemeze az album 1997-es megjelenése előtt jelent meg; "Step to Me" és "Move Over (Generation Next)". Mindkét dalt használták a Pepsi reklámkampányokban, és külön gyűrűhúzással is ingyenesen adták át őket. A "Step to Me" japán albumváltozata kissé eltér a dal eredeti kiadásától, míg a "Move Over (Generation Next)" csak élő változatként jelent meg a promóciós kiadása során.

Fogalmazás - Az album popzenéből, tánc-pop dalokból és produkcióból áll. Az AllMusic szerint az album zenéje "fülbemászóbb" és "mámorító szórakozás". Az albumot 1997-es Spice World című filmjük filmzenéjeként is használták. A "Spice Up Your Life" egy uptempo dance-pop dal, latin ritmusok, például salsa és samba hatásával. Az első vers következik, a dalszöveg egy nemzetközi gyűlölet, amely a globális piacot célozza meg, ahogy Melanie Chisholm leírta: "Mindig szerettünk volna egy farsangi dallamot készíteni és egy dalt írni a világ számára." A "Stop" egy uptempo dance-pop dal, amely a Motown kék szemű lelkének hatásait hordozza, és a The Supremes vagy Martha and the Vandellas klasszikus kislemezeire emlékeztet. Szövegileg a dal az udvarlási folyamat lelassulását szorgalmazza, és különösen a fiatal női közönség megszólítására szól, mivel a női és női kötelékeket nem fenyegetik. A "Too Much" egy pop ballada, R & B zene és doo-wop hangok hatásával. mivel a "Never Give Up on the Good Times" egy disco hatású dance-pop dal. A "Viva Forever" egy popballada, latin zenei hatásokkal. A "The Lady Is a Vamp" a jazzre hat.

Kritika - A Spiceworld pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól. Stephen Thomas Erlewine az AllMusic-tól azt írta, hogy az album "következetesebb (és fülbemászóbb) dalokkal büszkélkedhet [mint a Spice] és a mámorító érzéssel", arra a következtetésre jutva, hogy "minden dalnak erős dallama van, és erős, szilárd ütem, legyen az ballada vagy táncszám. Ez tiszta, hamisítatlan bűnös öröm és a 90-es évek végén a legjobban előállított mainstream tánc-pop." David Browne, az Entertainment Weekly kijelentette:" Kereskedés ebben és más dalok, a számokat audio pizsama partikká alakítják, tele testvéri tanácsokkal, támogatással és figyelmeztetésekkel. A Spiceworld csak egy szív, részben elme, minden vattacukor lehet a válasz az élet egyik legaggasztóbb problémájára."
A Rolling Stone David Wild megjegyezte, hogy a Spice-hez képest a Spiceworld "mesteri erőfeszítés; a legjobb esetben olyan kreatív magasságot ér el, amely egyenesen banánarámiai". Vegyes áttekintésben Craig D. Lindsey, a Houston Press munkatársa kifejtette: "Bárki, aki a művészi evolúció forgatagát várja ezektől a nőktől, lazítson egy kicsit; ez csak a zene, a chrissake-ekhez. És a Spice Girls és kezelőik bónuszpontokat érdemelnek azért, mert megmutatják egy kis józan eszüket. Végül is, ha ez hét évvel ezelőtt történt volna , talán időt szántak a Spiceworld kiadására, miközben a csoport hype-ját visszafordíthatatlanul eloltották."

Kereskedelmi teljesítmény - A Spiceworld az Egyesült Királyság albumlistáján az első helyen debütált, 192 000 példányt adott el, és az első héten 1,4 millió példányt szállított. Az albumot a British Phonographic Industry (BPI) 1997-ben ötszörös platinalemezsé minősítette, és 2019 októberétől az Egyesült Királyságban 1 603 426 példányt adtak el. Az album számos európai országban elérte az első helyet, többek között Ausztriában, Dániában, Finnországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában. A Fonográfiai Ipari Nemzetközi Szövetség (IFPI) ötszörös platinát tanúsított, amely Európa-szerte meghaladja az ötmillió példányt. Japánban a Spiceworld az Oricon albumlistán a hatodik helyen végzett, és kettős platina tanúsítást szerzett a Japán Record Industry Association (RIAJ) részéről. Óceániában az album Ausztráliában a második, Új-Zélandon pedig az első helyet érte el. Az Ausztrál Record Industry Association (ARIA) hatszoros platinát, az Új-Zélandi Recording Industry Association (RIANZ) pedig háromszoros platinát igazolt.
Az album a nyolcadik helyen debütált az amerikai Billboard 200-on, az első héten 83 000 példányban kelt el. Az eladások hétről hétre nőttek, a legjobb hét 1998. január 3-a volt, amikor 284 000 példányt értékesítettek. Az album végül február 14-én érte el a harmadik helyet, amikor a Spice is visszatért a legjobb 10 közé, ezzel a Spice Girls lett az első brit zenekar, amely két albummal rendelkezik a Billboard 200 top 10-ben egyszerre a nyári Rolling Stones óta. 1975. Az album az első 12 hétben 1,74 millió példányt adott el, az első 10 hónapban pedig 3,2 millió példányt adott el. Négyszeres platinát tanúsított az Amerikai Hangfelvevő Ipari Szövetség (RIAA) 1999. május 19-én, és 2007 decemberéig 4,2 millió példányt adott el az Egyesült Államokban. Kanadában az album a kanadai albumlistán a második helyet érte el, és a Kanadai Hangfelvételi Ipartestület (CRIA) egymillió példányban történő szállításakor gyémántnak minősítette. A Spiceworld nagy sikert aratott Kanadában, ez volt a csoport második gyémántértékesítő albuma, és 43 hetet töltött a Top 10-ben, 60 hetet pedig a Top 20 album-listában. A Spiceworld 13 millió példányt adott el 1998 végére, ezzel egy lánycsoport által a világ egyik legjobban eladott albuma.

Kislemezek - A "Spice Up Your Life" 1997. október 13-án jelent meg az album vezető kislemezeként. A dal azonnali világsikert aratott, bár negatív kritikákat kapott a zenekritikusoktól. Az Egyesült Királyságban a dal az első helyen végzett, ezzel a csoport ötödik egymást követő listavezetője lett, és a BPI platinalemeznek minősítette. A "Spice Up Your Life" több mint 14 országban jutott az első ötbe, míg az Egyesült Államokban a Billboard Hot 100-on elérte a 18. helyet.
Az album második kislemeze, a „Too Much” 1997. december 15-én jelent meg, és az Egyesült Királyságban az első számú lett, ezzel a csoport második egymást követő karácsonyi első kislemeze lett. A dal platinalemezes minősítést kapott az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Államokban a "Too Much" a Billboard Hot 100 kilencedik helyén tetőzött, ez a negyedik és eddig utolsó top 10-es kislemezük. A dal Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is a 9. helyen tetőzött.
A Spiceworld harmadik kislemeze a "Stop" volt. Kritikus szempontból a dal főként pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól, többnyire a Motown ihletésű zenét és produkciót dicsérve. 1998. március 9-én jelent meg, és az Egyesült Királyság második helyén tetőzött, ezzel a Spice Girls sorozatban az Egyesült Királyság toplistájának első számú kislemezei hatos lettek. A kislemez ezüst minősítést kapott. Az Egyesült Államokban a dal elérte a Hot 100 16. helyét. Másutt a "Stop" kilenc másik országban elérte a top 10-et.
Az album negyedik és utolsó kislemeze a "Never Give Up on the Good Times" és a "Viva Forever" dupla A-oldali kiadása volt. Halliwell csoportból való távozása miatt azonban a tervet selejtezték. Ehelyett a "Viva Forever" egyedül jelent meg 1998. július 20-án. A dal kritikai elismerést kapott a kritikusok részéről, ahogy egyesek "eredeti" -nek nevezték. A "Viva Forever" eljutott az első helyre az Egyesült Királyságban, és a BPI platina minősítést kapott. A dal Új-Zélandon az első helyen debütált, és ezzel a zenekar első listavezetője volt ebben az országban a "Wannabe" óta. A "Viva Forever" egyetlen kiadást sem kapott az Egyesült Államokban.

Koncerttúra - 1998 elején a Spice Girls elindult első világkörüli turnéjához, amelyet Fuller számukra rendezett, és 97 dátumra kiterjedt Európára és Észak-Amerikára. A Spiceworld Tour 1998. február 24-én Írországban, Dublinban indult, majd Európába költözött, majd visszatért az Egyesült Királyságba két koncertre a Wembley Arénában és 12 koncertre a birminghami NEC Arénában. 1998. május 31-én Halliwell elhagyta a csoportot a turné alatt. A megmaradt lányok Halliwell nélkül folytatták a turnét az utolsó dátumig. 1998. november 24-én jelent meg a csoport Wembley Stadionban tartott előadásának VHS kiadása Live at Wembley Stadium címmel.

Dallista

SPICE UP YOUR LIFE
STOP
TOO MUCH
SATURDAY NIGHT DIVAS
NEVER GIVE UP ON THE GOOD TIMES
MOVE OVER
STEP TO ME
DO IT
DENYING
VIVA FOREVER
THE LADY IS A VAMP

B-Side

SPICE INVADERS - Spice Up Your Life
OUTER SPACE GIRLS - Too Much
WALK OF LIFE - Too Much
AIN'T NO STOPPIN' US NOW (featuring Luther Vandross) - Stop

Megjegyzések
- "Step to Me" szerepel, mint hetedik dal, japán kiadásban, mint bónusz dalként.

 

Cikkek

Dalszövegek

2021.05.04

 

Kislemezek

2021.05.04