Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spice Girls

Egy 1994-ben alakult brit lánycsapat , melynek tagjai Melanie Brown , más néven Mel B ("Scary Spice"); Melanie Chisholm vagy Melanie C ("Sporty Spice"); Emma Bunton ("Baby Spice"); Geri Halliwell ("Ginger Spice"); és Victoria Beckham ("Posh Spice"). "Girl Power" mantrájukkal újradefiniálták a lánycsoport koncepcióját egy fiatal női rajongótábor megcélzásával. Ők vezették az 1990-es évek tinipopjának újjáéledését, a Cool Britannia korszak jelentős részét képezték , és az évtized popkultúra ikonjaivá váltak.

A csoport Bob és Chris Herbert menedzserek által tartott meghallgatásokon jött létre, akik egy lánycsapatot akartak létrehozni, hogy versenyezzenek az akkoriban népszerű brit fiúbandákkal . A Virgin Recordshoz szerződött, és 1996-ban kiadták debütáló kislemezüket , a Wannabe -t, amely 37 ország slágerlistáinak első helyére került. Debütáló albumuk, a Spice (1996) több mint 23 millió példányban kelt el világszerte, és ezzel a történelem legkelendőbb albumává vált egy női együttestől. Az ezt követő Spiceworld (1997) több mint 14 millió példányban kelt el világszerte. Mindkét album magában foglalta a csoport dance-pop stílusát és a női felhatalmazás üzenetét, a tagok egyenlő arányban megosztott vokális és dalszerzői hozzájárulásával. 1997-ben a Spice Girls főszereplésével bemutatták a Spice World című filmet; kritikus bukás volt, de kereskedelmi siker.
1998 májusában Halliwell kimerültségre és kreatív különbségekre hivatkozva elhagyta a Spice Girlst. A Forever (2000), az egyetlen Spice Girls album Halliwell nélkül, gyengébb eladásokat ért el. 2000 végén a Spice Girls szünetet tartott, hogy szólókarrierjükre koncentrálhasson. Újra összeálltak két koncertkörútra, a Return of the Spice Girlsre (2007–2008) és a Spice Worldre (2019), amelyek mindketten elnyerték a Billboard Live Music Awardot a legtöbb bevételt hozó eljegyzésekért. Viva Forever! 2012-ben nyílt meg a Spice Girls zenéjére épülő musical; kritikus és kereskedelmi bukás volt, és 2013-ban zárult.
A Spice Girls sikerét a nemzetközi lemezeladások, az olyan ikonikus szimbolikák, mint a Halliwell's Union Jack dress , egy nagy mozifilm, a Spice World (1997), valamint egy kizárólag nőkből álló csoport legnagyobb bevételű koncertturnéi 2000 és 2020 között jellemzik. Mentoruk és menedzserük , Simon Fuller irányítása alatt jóváhagyási ügyleteik és árucikkeik a valaha volt legsikeresebb marketingmotorok egyikévé tették őket, 1998 májusára 500-800 millió dollárra becsülték a globális bruttó bevételt. A médiában való megjelenésük a Music Week írója , Paul Gorman szerint hozzájárult a hírességek megszállottságának korszakához.a popkultúrában.
A Spice Girls 100 millió lemezt adott el világszerte, ezzel minden idők legkelendőbb lányegyüttese, az egyik legkelendőbb előadó, és a legsikeresebb brit popzene a Beatles óta. Öt Brit Awardot , három American Music Awardot , négy Billboard Music Awardot, három MTV Europe Music Awardot és egy MTV Video Music Awardot kaptak . 2000-ben ők lettek a Brit Award legfiatalabb kitüntetettjei a kiemelkedő zenei hozzájárulásért. Alapján A Rolling Stone újságírója és életrajzírója, David Sinclair a Beatles óta a legelismertebb csoport.

ALBUMOK

SPICE -1996

Az angol lánycsapat, a Spice Girls debütáló stúdióalbuma, amelyet Japánban 1996. szeptember 19-én, az Egyesült Királyságban pedig 1996. november 4-én adtak ki a Virgin Recordsnál . Az albumot 1995 és 1996 között rögzítette a londoni barnesi Olympic Studios és a londoni Shoreditch- i Strongroom StudiosMatt Rowe és Richard Stannard producerek, valamint az Absolute produkciós duó. A Spice egy popalbum , amely olyan stílusokat tartalmaz, mint a dance , az R&B és a hip hop. Úgy tartják, hogy ez az a lemez, amely visszahozta a tinipopot , és megnyitotta a kaput a tinipop előadók hulláma előtt. Koncepcionálisan az album középpontjában a Girl Power ötlete állt, és a csoport körüli felhajtást a Beatlemaniához hasonlították.

SPICEWORLD -1997

Az angol lánycsapat, a Spice Girls második stúdióalbuma, amelyet 1997. november 1-jén adott ki a Virgin Records . Zenéje magában foglalja a dance-pop zenét és a produkciót. Az album világszerte kereskedelmi sikert aratott, meghosszabbítva az akkori úgynevezett "Spicemania"-t. A brit albumlista első helyén debütált , az első héten 190 000 példányban adták el, és két hét alatt 1,4 millió példányt szállítottak ki. Az album 13 országban is az első helyezést érte el, míg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Svájcban és az Egyesült Államokban az első három közé jutott. SpiceWorld több mint 14 millió példányban kelt el világszerte, ezzel a világ egyik legkelendőbb lányegyüttes albuma.

FOREVER -2000

Az angol lánycsapat, a Spice Girls harmadik és egyben utolsó stúdióalbuma, amelyet 2000. november 1-jén adott ki a Virgin Records . Ez az egyetlen albumuk Geri Halliwell nélkül , aki később 2007-ben újra csatlakozott a csoporthoz a Greatest Hits albumuk miatt. Annak ellenére, hogy nem érte elaz együttes két előző albumának kereskedelmi sikerét, a Forever a második helyen végzett az Egyesült Királyság albumlistáján , és platinalemezt kapott. a British Phonographic Industry (BPI) által. Világszerte több mint négymillió példány kelt el az albumból. A dupla A-oldalas " Holler " és a " Let Love Lead the Way "", amely a brit kislemezlistán az első helyet érte el , az album népszerűsítésére jelent meg. A csaknem két évvel korábban megjelent " Goodbye " című kislemez is felkerült az albumra.

GREATEST HITS -2007

Az angol Spice Girls lánycsapat legnagyobb slágereinek albuma. 2007 novemberében adták ki világszerte, kivéve az Egyesült Államokat, ahol korlátozott kiadást kapott 2007. november 6-án a Victoria's Secret- en keresztül , a teljes megjelenést pedig 2008. január 15-én. Ez volt az első albumuk, amelyet hét év múlva adnak ki. évben, és egy kísérő világkörüli turné támogatta. Az album 1,7 millió példányban kelt el 2007 végére, és abban az évben a világ legkelendőbb lányegyüttes-albuma volt. 2012 augusztusában, a Spice Girls szereplése után a londoni nyári olimpián, az album újra felkerült az első tíz, húsz és harminc legnagyobb toplistákra világszerte, beleértve az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat, Új-Zélandot és Ausztráliát.

KISLEMEZEK TURNÉK
1996: WANNABE 1997: GIRL POWER! LIVE IN ISTANBUL
1996: SAY YOU'LL BE THERE 1998: SPICEWORLD TOUR
1996: 2 BECOME 1 1999: CHRISTMAS IN SPICEWORLD TOUR
1997: MAMA/WHO DO YOU THINK YOU ARE 2007-08: THE RETURN OF THE SPICE GIRLS TOUR
1997: SPICE UP YOUR LIFE 2019: SPICEWORLD - 2019 TOUR
1997: TOO MUCH
1998: STOP
1998: VIVA FOREVER
1998: GOODBYE
2000: HOLLER/LET LOVE LEAD THE WAY
2007: HEADLINES (FRIENDSHIP NEVER ENDS)
 

Menüpontok

1997: SpiceWorld

Cikkek: 2

1996: Spice

Cikkek: 2