Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1999: Northern Star

Sporty - Northern StarMegjelenés: 1999. Október 18.
Felvételek: 1999. Március - Július
Műfaj: Pop, dance, rock, electronica, ambient, trip hop

Hossz: 53:18
Kiadó: Virgin Records
Producerek: Craig Armstrong, Marius De Vries, Rhett Lawrence, Damian LeGassick, Patrick McCarthy, Rick Nowels, William Orbit, Rick Rubin
Következő: Reason (2003)
Kislemez az albumról: Goin' Down - Northern Star - Never be the Same Again - I Turn to You - If That Were Me

Az angol énekes és dalszerző, Melanie C debütáló szólóalbuma, amelyet a Virgin Records 1999. október 18-án adott ki. Chisholm és csapata több producert toborzott vele együtt dolgozni, köztük William Orbit, Rick Nowels, Marius de Vries és Craig Armstrong, valamint Rick Rubin. Chisholm minden dalt együtt írt az Northern Star dallistáján.
Az album hangzása változatos, ötvözi a popzenét a rock, a tánc, az elektronika, a trance, a techno-rock és az R&B elemekkel, amelyek ellentétben állnak a Spice Girls hangjával. Az AllMusic az "Northern Star" -ot "műfaj-ugráló" albumként írja le. Kereskedelmi szempontból az album a svéd albumlistán az első helyen végzett, és több országban, így Dániában, Finnországban, Németországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában is bekerült a tíz legjobb közé. Az Egyesült Királyságban az Northern Star a negyedik helyre került az Egyesült Királyság albumlistáján, és csaknem 900 000 példányt adott el. Világszerte közel 4 millió példányban értékesítve ez a legtöbbet eladott Spice Girl album. Az albumot 2000. augusztus 21-én adták ki újra a "Never Be the Same Again" és az "I Turn to You" kislemezek előadásával, mindkét kislemez hatalmas sikere után.

Háttér és felvétel - Chisholm első szóló munkája egy duett volt Bryan Adamsszel, amelyet kislemezként 1998. november 30-án adtak ki. Az eredetileg Adams On a Day Like Today albumán szereplő "When You Gone" az első 3 helyet szerezte meg az Egyesült Királyság Singles-listáján. . A kislemez 15 hetet töltött az Egyesült Királyság top 40-ben, ebből kilenc a legjobb 10 között. Bryan Adams először 1996 szeptemberében, Londonban ismerkedett meg Chisholmmal, miközben a "Say You'll Be There" -et adta elő a Spice Girls-rel a tetején. a Pops. Mindketten megkedvelték egymást, és Adams mindig is szem előtt tartotta a vele való esetleges együttműködést. 1998 nyarán ismét találkoztak egy szállodában, amikor Chisholm turnén volt a Spice Girls-szel; Adams videót forgatott, és felkérte, hogy énekeljen az albumán. Nem hallotta a "When You Gone Gone" -t, de azt mondta, hogy megteszi. A kislemez sikere Chisholmnak további önálló projektekre törekedett. Három további dalt írtak Chisholm közelgő debütáló szólóalbumához: "Follow Me", "Angel on My Shoulder" és "You Taught Me", az első kettő az "Northern Star" és a "Goin Down" kislemezek B-oldala, míg a „You Taught Me” csak promócióként jelent meg a médiában.
1999 elején a Spice Girls szünetet tartott, miután alaposan bejárta a világot. Mel B és Victoria Beckham bejelentették, hogy mindketten terhesek, ezért a Spice Girls minden tervét felfüggesztették. 1999 januárjában Chisholm úgy döntött, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot, és Los Angelesbe indul, hogy az ugyanazon év őszén megjelenő szólóalbumán dolgozzon. Chisholm azt tervezte, hogy együtt dolgozik Rick Rubin producerrel, akivel egy évvel korábban találkozott, amikor a Spice Girls-nek a South Park albumához kellett volna rögzítenie egy számot a Blackstreet-rel, mielőtt jogi harcok avatkoztak volna be. Rubin állhatott a dal élén, és amikor meghallotta Chisholm saját dalszerzési ambícióit, kezet nyújtott.
Rubin a Red Hot Chili Peppers főproducere volt, akinek énekeséről, Anthony Kiedisről akkor azt hírezték, hogy Chisholmmal randevúzik. Chisholm indie rock albumot szeretett volna csinálni, inspirációnak nevezve a Blur-t, az Oasis-t, a Suede-et és a Cardigans-t. Nagyon szerette Madonna művét - különösen a Ray of Light, és Madonna segítségével szerette volna levágni első albumát. A Cosmopolitan magazin brit kiadásának 1999 júliusában készített interjúja szerint Madonna meghívta, hogy töltsön egy kis időt vele], és sikerült elérnie, hogy William Orbit, a Madonna Ray of Light producere a "Go!" íróként és producerként, míg Marius de Vries, Craig Armstrong és Rick Nowels, akik Madonnával is együtt dolgoztak a Fénysugáron, szintén közreműködtek Chisholm szólóprojektjében. Négy hónappal azután, hogy Chisholm Los Angelesbe indult, a Virgin Records vezetői aggódva attól, hogy a média mit szól hozzá szóló albumához, kaptak egy korai promóciós CD-t, az "Northern Star - Work in Progress CD" elnevezést, hogy átadják nekik ősbemutató szólóként. Az album utolsó felvétele a "Go!" Volt. és az "I Turn to You", ezért nem szerepel egyik dal se a korai promóciós CD-n.

Kiadás és előléptetés - Az Northern Star-t 1999. október 18-án az Egyesült Királyságban és Európában, majd 1999. november 2-án az Egyesült Államokban és Kanadában adták ki. Az album népszerűsítése érdekében Chisholm számos televíziós és élő előadást tartott az album dalaiból. Első szólóművész koncertjére a sheffieldi Leadmill Clubban került sor 1999. augusztus 19-én, 900 fős tömeg előtt. Chisholm augusztus 21-én és 22-én fellépett a V99 rockfesztiválon is, vegyes és negatív kritikákat kapott, a BBC megjegyezte, hogy zavart abban, hogy Chisholm melyik irányt kívánja szólóként előadni, és hogy popsztár, rocksztár akar lenni-e. vagy punksztár. A Northern Star című különleges dokumentumfilmet augusztus 30-án vitték a Channel 4-re, és első szólóalbuma felvétele során Los Angeles-i életére összpontosított. A "Closer", "Something's Gonna Happen", "I Wonder What It Would Be Like, "Independence Day", az "Northern Star" és a "Why" debütált a dokumentumfilm során, és a "Goin 'Down" videoklipje is megmutatták. Első egyéni turnéjára indult: Liverpooltól a Leicester térig 1999 őszén, majd az Northern Star turnén, amely 2000. augusztus 31-én kezdődött a lengyelországi Varsóban, és 2001. augusztus 26-án a németországi Bonnban fejeződött be.

Diagram teljesítménye - Az Northern Star az Egyesült Királyság albumlistájának 10. helyén debütált az 1999. október 24-i számban. Az albumeladások nőttek az Egyesült Királyságban, amikor a "Never Be the Same Again" kislemezként megjelent, és ismét bekerült a top 10-be, két hét múlva pedig az ötödik helyre került. Az Northern Star a következő hónapokban folyamatosan jól árusított, mígnem 2000 augusztusában megjelent az "I Turn to You", amikor az eladások újra fellendültek, és az Northern Star 2000. szeptember 2-án elérte csúcspozícióját, majdnem az albumlistán a negyedik helyre került egy évvel a megjelenése után. 2016 októberétől az Northern Star 79 hetet töltött a hivatalos brit albumlistán. Utolsó megjelenése 2004 januárjában volt, közel 4 és fél évvel a megjelenése után. 2016 októberétől az Egyesült Királyságban több mint 890 000 példányt adott el. Az Egyesült Államokban a megjelenés első hetében nem sikerült listáznia. Az album első héten 6717 példányban kelt el, néhány százal elmaradva a lista aljától. Kanadában meglehetősen jól szerepelt, elérve a 15. helyet.

Dallista

GO!
NORTHERN STAR
GOIN' DOWN
I TURN TO YOU
IF THAT WERE ME
NEVER BE THE SAME AGAIN (featuring Lisa "Left Eye" Lopes)
WHY
SUDDENLY MONDAY
GA GA
BE THE ONE
CLOSER
FEEL THE SUN
NEVER BE THE SAME AGAIN (single mix) (featuring Lisa "Left Eye" Lopes)
I TURN TO YOU (Hex Hector radio mix)

B-Side

ANGEL ON MY SHOULDER - Goin' Down
I WANT YOU BACK - Goin' Down
FOLLOW ME - Northern Star
SOMETHING'S GONNA HAPPEN - Northern Star
I WONDER WHAT IT WOULD BE LIKE - Never be the Same Again

Megjegyzések
- "Follow Me" szerepel, mint kilencedik dal, japán kiadásban, mint bónusz dalként.
- "Never Be the Same Again" (single mix) (featuring Lisa "Left Eye" Lopes) és "I Turn to You" (Hex Hector radio mix) 2000-es újra kiadáson szerepel, mint bónusz dalok.

 

Cikkek

Kislemezek

2021.05.06

 

Dalszövegek

2021.05.06