Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Northern Star

 • Megjelenés: 1999. Október 18.
 • Felvételek: 1999. Március - Július
 • Műfaj: Pop, Dance, Rock, Electronic
 • Hossz: 53:18
 • Kiadó: Virgin Records
 • Producerek: Craig Armstrong, Marius De Vries, Rhett Lawrence, Damian LeGassick, Patrick McCarthy, Rick Nowels, William Orbit, Rick Rubin
 • Következő Album: Reason (2003)
 • Kislemezek az albumról: Goin' Down - Northern Star - Never be the Same Again - I Turn to You - If That Were Me

NORTHERN STAR az angol énekes és dalszerző, Melanie C debütáló szólóalbuma, amelyet 1999. október 18-án adott ki a Virgin Records. Madonna amerikai énekesnő elismert Ray of Light című 1998-as albumának ihlette Chisholm és csapata az album több producerét toborozta vele együtt dolgozni, köztük William Orbit, Rick Nowels, Marius de Vries és Craig Armstrong, valamint Rick Rubin. Chisholm minden dalt együtt írt az Northern Star dallistáján.
Az album hangzása változatos, ötvözi a popzenét a rock, a tánc, az elektronika, a trance, a techno-rock és az R&B elemeivel, amelyek ellentétben állnak a Spice Girls hangzásával. Az AllMusic az "Northern Star" -ot "műfaj-ugráló" albumként írja le. Kereskedelmi szempontból az album a svéd albumlistán az első helyen végzett, és több országban, így Dániában, Finnországban, Németországban, Írországban, Hollandiában és Norvégiában is bekerült a tíz legjobb közé. Az Egyesült Királyságban az Northern Star a negyedik helyre került az Egyesült Királyság albumlistáján, és csaknem 900 000 példányt adott el. Világszerte közel négymillió példányban értékesítve ez a legtöbbet eladott Spice Girl album.
Az albumot 2000. augusztus 21-én adták ki újra a "Never Be the Same Again" és az "I Turn to You" kislemezek előadásával, mindkét kislemez hatalmas sikere után.

Háttér és felvétel Melanie első önálló dala, duett volt Bryan Adams-szal, amely 1998. november 30-án jelent meg, When You're Gone, ami Egyesült Királyságban harmadik helyezést ért el, és tizenöt hétig szerepelt, Top40-ben, közülük kilencet a Top 10-ben. Bryan Adams először 1996 szeptemberében találkozott Melanie C-vel Londonban, miközben előadta a "Say You'll There" -et a Top Spice Girls-nél, és Bryan Adams mindig szem előtt tartott egy lehetséges együttműködést vele. 1998 nyarán ismét találkoztak, amikor Melanie a Spice Girls-el volt, és Bryan Adams videót készített, és felkérte, hogy énekeljen az albumán. Még csak nem is hallotta a dalt, egyből igent mondott Melanie C. Az egyéni sikerek Melanie törekvéseit több szólóprojektre tették. Továbbá három további dalt írtak Melanie közelgő debütáló albumára: "Follow Me", "Angel on My Shoulder" és "You Taught Me", az első kettő a "Northern Star" és a "Goin' Down" b-oldalaként szolgált, míg a "You Taught Me" -t csak a média promóciójaként adták ki. 1999 elején, a Spice Girls szünetre ment, a világ körüli turnéjuk után, valamint Mel B és Victoria Beckham bejelentették, hogy terhesek.
1999 januárjában Melanie C úgy döntött, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot, és Los Angelesbe utazik annak érdekében, hogy egyéni albumán dolgozzon, amelyet ugyanebben az évben adnak ki. Melanie C azt tervezte, hogy Rick Rubin termelővel dolgozik, aki egy évvel korábban találkozott, mikor a Spice Girls-nek felvették a Blackstreet-dal a South Park albumra, mielőtt a jogi beavatkozások bekövetkeztek. Melanie C indie rock albumot akart csinálni, inspirációként Blur, Oasis, Suede és The Cardigans, nagyon szerette Madonna munkáját - különösen Ray of Light. Az 1999 júliusában a Cosmopolitan magazin brit kiadására készített interjúja szerint Madonna meghívta őt, hogy töltsön egy kis időt vele, így ismerkedett meg az egyik dalszerzővel, William Orbit-tal, akivel megírta a Go! számot, és producerként Marius de Vries, Craig Armstrong és Rick Nowels, aki szintén a Madonna-nál dolgozott a Light of Light-nél, szintén hozzájárultak a Melanie szóló projektjéhez. Négy hónappal azután, hogy Melanie elhagyta Los Angeles-t, a Virgin Records vezetői, akik nagyon aggódtak arról, hogy a média hogyan érzi magát a szólólemezéről, egy korai promóciós CD-t kaptak, melynek neve: "Northern Star - Work In Progress CD",  nekik egy előadóművésznek szólnak, mint egy szólóművész. Korai verzióba nem szerepelnek Go!, és I Turn to You szám.

Kiadás és promóció Northern Star 1999. október 18-án jelent meg, Egyesült Államokban és Kanadában, míg Egyesült Királyságban és Európában, 1999. november 2-án jelent meg. Az album reklámozásához Melanie C számos televíziós előadást készített az album dalaitól. Első koncertje, mint egy egyedülálló művész, 1999 július 19-én, a Leadmill Clubban, Sheffieldben, 900 fős tömeg előtt állt, augusztus 21-én és 22-én a V99 rockfesztiválon is fellépett, ahol negatív véleményeket kapott, és a BBC rámutatott, hogy a Melanie C milyen módon akar művészként venni, és hogy popsztár, rockstar vagy punk akar-e lenni. Augusztus 30-án dokumentumfilm jelent meg, ahol bemutatta, hogyan vette fel a dalokat, "Closer", "Something's Gonna Happen", "I Wonder What It Be Like", "Independence Day", "Northern Star" és "Why" ezek a dalok hallhatóak. 1999. őszén kezdte el a turnéját, From Liverpool to Leicester Square, majd 2000-ben elkezdte a Northern Star turnéját, ami 2001. augusztus végéig tartott.

Diagram teljesítmény Northern Star, 1999. október 24-i dátummal debütált az Egyesült Királyság Album diagramjában, tizedik helyezést ért el. Az album értékesítése az Egyesült Királyságban nőtt, mikor a "Never Be The Same Again" -et kislemezt adták ki, és ismét beléptek a 10-es topba, és öt héttel később, ötödik helyezést ért el, míg 2000 augusztusában megjelent az "I Turn To You", amikor az értékesítés ismét megkezdődött, és az album2000 szeptember 2-án elért csúcspontja, a negyedik helyet. 2016 októberétől Northern Star 79 hetet töltött a hivatalos brit Album diagramon. Utolsó megjelenése 2004 januárjában, majdnem 4 és fél évvel a megjelenése után történt. 2016. októbere óta több mint 900 000 példányt értékesített az Egyesült Királyságban.

Work in Progress Még 1999. közepén jelent meg nem hivatalosan. Ezen az albumon néhány dal teljesen máshogy hangzik vagy hosszabb mint az album verzió mint Why, Suddenly Monday, Closer és Feel the Sun. Eredetlieg rajta lett volna I Wonder What it Would be Like, Independence Day, Follow Me és a You Taught Me. Csak később rakták rá Go és a nagy sikerű I turn to You.

Dallista

# Dal Szerző(k) Producer(ek) Hossz
01 Go! Melanie Chisholm
William Orbit
William Orbit 3:39
02 Northern Star (Album Version) Melanie Chisholm
Rick Nowels
Marius De Vries 4:41
03 Goin' Down Melanie Chisholm
Richard Stannard
Julian Gallagher
Marius De Vries 3:35
04 I Turn to You (Album Version) Melanie Chisholm
Rick Nowels
Billy Steinberg
Rick Nowels 5:49
05 If That Were Me Melanie Chisholm
Rick Nowels
Rick Nowels 4:31
06 Never be the Same Again (featuring Lisa 'Left Eye' Lopes) Melanie Chisholm
Lisa Lopes
Rhett Lawrence
Paul F Cruz
Lorenzo Martin
Rhett Lawrence 4:52
07 Why Melanie Chisholm
Dave Munday
Phil Thornalley
Marius De Vries 5:27
08 Suddenly Monday (Album Version) Melanie Chisholm
Matt Rowe
Richard Stannard

Julian Gallagher
Rick Rubin 2:36
09 Ga Ga Melanie Chisholm
Dave Munday
Phil Thornalley
Rick Rubin 3:50
10 Be the One Melanie Chisholm
Dave Munday
Phil Thornalley
Rick Rubin 3:35
11 Closer Melanie Chisholm
Rick Nowels
Billy Steinberg
Rick Nowels 5:41
12 Feel the Sun Melanie Chisholm
Rick Nowels
Craig Armstrong
Patrick McCarthy
Damien LeGassick
5:02

B-Side Dalok

 • I Want You Back - Kislemez: Goin' Down (1999)
 • Angel on My Shoulder - Kislemez: Goin' Down (1999)
 • Follow Me - Kislemez: Northern Star (1999) - Japanese edition
 • Something's Gonna Happen - Kislemez: Northern Star (1999)
 • I Wonder What it Would be Like - Kislemez: Never be the Same Again (2000)

Törölt Dalok

 • Happy Without You (Independence Day) - Eredetileg az If That Were Me kislemezen szerepelt volna, de végül törölték, MelanieC a Northern Star turnén elénekelte. Majd újra felvették és átnevezték.
 • You Taught Me - Eredetileg rajta lett volna az albumon, de végül törölték, majd az I Turn to You kislemezen szerepelt volna, mint B-Side dal, de helyette inkább remixeket raktak a kislemezre.
 • I Dindn't Hear You Leave - 2016. Augusztusban egy percek jelentek meg a három dalból. 2017. elején megjelent a teljes verzió.
 • I Won't Leave You Alone - 2016. Augusztusban egy percek jelentek meg a három dalból. 2017. elején megjelent a teljes verzió.
 • Show Me the Way - 2016. Augusztusban egy percek jelentek meg a három dalból. 2017. elején megjelent a teljes verzió.

 

Cikkek

Dalszövegek

2021.01.06

 

Kislemezek

2021.01.06